ISPM 15

Wereldwijd wordt er veel getransporteerd met behulp van pallets of andere houten verpakkingen. Maar aangezien hout een natuurproduct is, zitten hier wel bepaalde regels aan verbonden. Hoe weet je of het hout goed is behandeld voor internationaal transport? Hiervoor worden de ISPM 15 eisen gehanteerd. Wij leggen je graag uit wat dit is!

foresco-28-29-sept-voor-print-65.jpg

ISPM 15

Wat is het?

ISPM 15 is de standaard voor het probleemloos gebruik van houten verpakkingen bij internationaal transport. Omdat hout schadelijke organismes kan bevatten, is het in veel landen verplicht gesteld dat het hout op een speciale manier behandeld wordt. Door gebruik te maken van ISPM 15 gecertificeerde producten van een geregistreerde leverancier, weet je zeker dat je aan de regels voldoet en voorkom je dat ongedierte verspreid wordt.

 

De behandeling

Volgens de ISPM 15 richtlijnen

Hout wordt volgens de ISPM 15 richtlijnen verhit en gedroogd in speciale droogkamers. Bij die behandeling wordt het verpakkingshout voor gebruik verwarmd in een
droogkamer tot de kern van het hout dertig minuten lang een temperatuur van minimaal 56 graden heeft bereikt. Daarmee is al het levende ongedierte gedood. Zo kunnen bijvoorbeeld houtwormen of schimmels niet overleven in het materiaal. Foresco beschikt over 9 droogkamers, waardoor we meer dan 20.000 pallets per week kunnen behandelen!  

Hoe kan ik een geregistreerde leverancier herkennen?

De behandelde pallet of kist krijgt een markering: het offciële IPPC-merkteken. Deze geeft aan uit welk land het product komt en van welke leverancier deze afkomstig is. Het teken bestaat uit:

• Een landcode
• Een 3-cijferig registratienummer van de behandelaar
• De behandelingswijze: Heat Treatment (HT) of Dielectric Heating (DH)

Om te voorkomen dat je zending wordt vastgehouden, teruggestuurd of vernietigd, moet je dit merkteken goed controleren. Foresco is te herkennen aan het NL-014 registratienummer.

Wat maakt Foresco als geregistreerd leverancier bijzonder?

Een duurzame en innovatieve partner

Alle officiële producenten van houten verpakkingen zijn geregistreerd bij de Stichting marketing houten verpakkingen (SMHV). Gezien er strikte regels zijn, werken vrijwel alle leveranciers op dezelfde manier. Maar Foresco doet dit op een zeer duurzame wijze! Wij werken aan een groene toekomst en investeren al 30 jaar in manieren om afval te minimaliseren. Zo is ons hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen en wekken we energie zelf op in onze biomassacentrale. 

Wanneer is ISPM 15 nodig?

Steeds meer landen stellen de ISPM 15 richtlijnen verplicht bij invoer van houten verpakkingen. Binnen de Europese Unie is ISPM 15 niet van toepassing, maar daarbuiten vaak wel. Een compleet overzicht is te vinden op de website van de SMHV.

Brexit en ISPM 15

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten. Gezien er momenteel een overgangsfase geldt, heeft de Brexit nog geen directe gevolgen voor transport met houten verpakkingen naar het Verenigd Koninkrijk. Maar naar verwachting krijgen bedrijven in de toekomst wel te maken met douaneprocedures en andere handelsbelemmeringen. Het advies is dan ook om geen risico te nemen en enkel houten verpakkingen te gebruiken die behandeld zijn volgens de ISPM 15 eisen!

IN GESPREK MET FORESCO

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

MEER INFO OF EEN OFFERTE AANVRAGEN